Modtagelse af Nåden fra vores Satguru Kriya Babaji, 2. Del
ved M. Govindan Satchidananda
Første del af denne leder begyndte med erklæringen: ” Mængden af Nåde du modtager er proportionalt afhængig af hvor meget sadhana du udfører, hvor meget karma yoga eller service (frivilligt ulønnet arbejde) du foretager og hvor megen kærlighed og hengivenhed du udtrykker.” Og vi diskuterede betydningen af ’nåde’ (alt hvad vi modtager, som hjælper os til at udvikle os og komme tættere på det guddommelige) og ’sadhana’ (yogisk disciplin og praksis). I denne 2. del vil vi se nærmere på begrebet ’karma yoga’.
Betydningen af begrebet ’karma yoga’ kan opsummeres i udtalelsen fra den ledende autoritet på området, Lord Krishna, som sagde: ”Gør din pligt, men overlad dit arbejdes frugt til mig.” Under indvielsesceremonien ofrer man ’frugten’, vel vidende at disse ord gælder også hvad angår vores Kriya praksis.
Generelt motiveres folk til at ’gøre ting’ af forventningen om eller ønsket om at opnå en eller anden personlig fordel, være sig af økonomisk, social eller emotionel karakter. Men som de kloge har opdaget leder opfyldelsen af eet ønske eller begær uvægerligt til opståelsen af mindst ét om ikke flere nye - og så fremdeles - hvorved denne onde cirkel af evigtnye ønsker, evigny utilfredshed og løben-efter opfyldelsen af det næste begær og det næste og… ad infinitum er skabt. Slutresultatet er altid lidelse, hvad enten man faktisk når sit begærs mål eller ej. Hvis man ikke får sit begær opfyldt blver man frustreret og forvirret. Hvis man får det opfyldt udvikles en angst for at miste det igen eller det blegner og fornøjelsen ved det forsvinder af sig selv og bliver kedeligt. Karmaens lov siger: ”som man sår, så høster man”, eller ”vær mod andre, som du ønsker de skal være overfor dig” for nu at udtrykke det i bibelske vendinger. Eller ”gør godt og du vil få godt tilbage, ondt og ondt skal også vederfares dig.” Man kan ikke undgå at handle - så længe man trækker vejret, så Krishna råder os til blot at udføre de handlinger vi er forpligtede til og ikke de, der baserer sig på vore personlige begær.
For gradvist at slippe den dybt indprentede vane med at handle primært for egen vindings skyld har Babaji bedt sine disciple om at starte med at trække et par timer ud af kalenderen hver uge og udføre karma yoga eller uselvisk tjeneste. Det vil sige udføre en eller anden service uden at regne med at få noget for det. Det muliggør at man kanaliserer sine energier ud i et bredere spektrum, udover ens små egoistiske ønsker og at man kan blive kanal for den universelle kærligheds kraft, som søger at udtrykke sig gennem os.
Min lærer lagde megen vægt på dette og opfordrede sine elever til at mødes en gang om ugen med det formål for øje. I den tid, da vi havde mange centre rundt om i verden, bestod denne karma yoga typisk i opretholdelsen eller udviklingen af disse centre. Det inkluderede desuden anstrengelserne for at informere offentligheden om vore diverse Kriya Yoga aktiviteter, give de fattige mad (specielt i Indien) og i det hele taget alt der ville hjælpe til at udbrede Kriya Yoga. De personlige virkninger var bemærkelsesværdige. Man glemte i høj grad sine egne problemer og lod sig rive med af begejstring og inspiration og blev stærk i både tanke, ord og handling. Vi havde adgang til en tilsyneladende uudtømmelig energikilde og realiserede mange smukke projekter. I de senere år er disse forskellige ting fadet noget ud, men det er en anden snak. Det vigtige er ikke hvad der skete med organisationen eller dens udvikling, men udviklingen af selverkendelse efterhånden som egoet opløstes i karmayogaen og muligheden for at være et instrument i Mesterens hænder.
Indenfor karma yoga begynder man med at være den der ’gerne vil hjælpe lidt til’ uden at forvente noget til gengæld. Det er hvad man kunne kalde opvarmningsfasen. Der er stadig to eller flere af os: ’mig’ og ’dem’. Men når man først rigtig er kommet ind i karma yogaen er der ikke længere nogen ’handlende’. Ud af det uendeligt komplekse samspil af hændelser og kræfter opstår tingene og ’du’ er ikke årsag til noget af det. Hvem du er, eller troede du var, går i glemmebogen, og kun den rene væren er tilbage. ”Alt godt er det guddommeliges fortjeneste, mens alt dårligt er egoets,” bliver Selv indlysende. Bevares, den lille trold, egoet, opgiver ikke ævred frivilligt. Han sparker om sig og skriger op lige til det sidste. For at flå egoet ud af os med rødder holdt min lærer meget af at holde os oppe til langt ud på natten i afholdelsen af megamaraton karmayoga seancer. Foreksempel kunne vi blive bedt om at gå udenfor klokken 2 om natten for at trække ukrudt op (nu går det op for mig at det var en ren metafor for det indre arbejde vi også udførte), - og det vel at mærke inden vi fik lov til til at dele det aftensmåltid, der allerede havde været forberedt timer forinden. Hvorfor? Så at den del af os der havde modstand, kunne blive erkendt, oplevet og sluppet. Der var ikke mange der kunne holde til mosten. Den første meditationsteknik og mantraerne var guld værd når først blodsukkeret begyndte at falde og egoet at gøre modstand.
Mn lærer yndede at referere til den karma yoga der skulle gøres som ’Mesters arbejde’. Det var en anden måde at udtrykke det samme på, som i buddhistisk og hinduistisk tradition benævnes ’dharma’, det vil sige ens pligter eller mission i livet. Det er noget der afsløres for dig efterhånden som du følger vejen og det bliver selvindlysende klart, når først du begynder at lytte til din indre stemme. Så det kommer hånd i hånd med Kriyaerne og fører til ’Kriya’: handlen med opmærksomhed.
Man kunne spørge hvorfor modtagelsen af Mesterens nåde er afhængig af mængden af karma yoga man udfører. Det er jo ikke ligefrem sådan at der sidder nogen og holder nøjagtigt regnskab med skyld og fortjeneste og checker hvorvidt du har optjent point nok til at blive lukket ind ad Himmeriges Porte! Snarere er karma yoga et praktisk middel til at bruge sin højere bevidsthed i situationer hvor man normalt havde været under underbevidsthedens tøffel. Det er at bringe kærlighed ind i hverdagens trummerum og trivielle aktiviteter og dermed transformere dem. Det er ikke ’service’ per se, for service kan gøres med en attitude som foreksempel ”hej, se lige hvor avanceret og god jeg er, fordi jeg gør det her…” Det er - rent praktisk - en måde at få stuvet sine egne personlige begær af vejen i det mindste for en tid. Det skaber plads for at det guddommelige kan manifestere sig og vi kan lære vort sande uendelige jeg at kende.
Yoga defineres sommetider som ’talentfuld handlen’ og det er et andet vigtigt element af karma yoga. Når noget er gjort ordentligt er det normalt tegn på at det blev gjort af en person, der var fuldt bevidst om, hvad det var hun lavede. Udistraheret af sindets små ønsker og begær er intelligensen i stand til at flyde og kanalisere sig intenst gennem den person - med kraft og inspiration.
Metafysisk lærer vi af karmayogaen at det er muligt at handle uden at skabe ny karma for os selv. Man kan ikke undgå virkningerne af sin fortid om så man flygter nok så langt - nissen følger med - men man kan handle bevidst i enhver type situation uden ønske om personlig vinding, som er det der ville så frøet, der senere ville spire og blive til karmisk reaktion. Hvis foreksempel en eller anden fornærmer dig verbalt kan du vælge at reagere på en måde som ikke involverer vrede og uden at ønske at såre den anden part, og derved undgå at styrke den gammelkendte vane med at blive ked af det, så vred og derefter ville såre den anden, tage hævn.
Handl i karmayogaens ånd. Tilegn alle dine handlinger til det guddommelige. Sig ”Om Tat Sat” som betyder, ”Jeg tilegner alt til dig” nårsomhelst ’du’ fuldfører et projekt, får din lønningscheck, gør noget godt for andre. Udvid grænserne for dine handlinger ved at udføre nogle få timers frivilligt arbejde hver uge, tillad kærligheden at flyde gennem dig og at benytte dine talenter i stadigt større koncentriske cirkler. Arbejd uselvisk på at gøre andre mennesker bekendt med Kriya Yoga, for at hjælpe dem og for at befri dig selv af egoets snærende bånd. Og husk så på, du er ikke ’den, der handler.’
Copyright Marshall Govindan, december 1994. Alle rettigheder reserveret.
Modtag Nåden fra Satguru Kriya Babaji. 3. Del
Artikler
Babajis Kriya Yoga Hjemmeside